μετά από παρότρυνση του αγαπητού μου φίλου Βασίλη Σεβαστόπουλου, το ανοίγω κι εδώ ώστε να ειναι πιο εύκολα ευρέσιμο.

HDRI – high dynamic range image : εικόνα υψηλού δυναμικού εύρους

Φωτογραφίζουμε ένα τοπίο κατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης μέρας τις μεσημεριανές ώρες. Ας υποθέσουμε ότι η θέα δεν είναι και τίποτε το ιδιαίτερο αλλά τα σύννεφα είναι καταπληκτικά. Προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τη στιγμή με τη φωτογραφική μας μηχανή η οποία είναι ρυθμισμένη στο αυτόματο. Σύμφωνα με τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί η μηχανή υπάρχουν οι εξής τρεις περιπτώσεις:
Μέσος όρος: ο ουρανός είναι αρκετά φωτεινός αλλά τα σύννεφα φαίνονται. Τα σκούρα και αυτά φαίνονται αλλά δεν ξεχωρίζουν καλά.
Προτεραιότητα φωτομέτρησης στον ουρανό: ο ουρανός και τα σύννεφα είναι πολύ σωστά, αλλά οι σκούρες περιοχές στο έδαφος δεν ξεχωρίζουν με τίποτε
Προτεραιότητα φωτομέτρησης στο έδαφος: ο ουρανός είναι καμμένος, τα σύννεφα δεν ξεχωρίζουν αλλά το έδαφος είναι πολύ σωστά φωτισμένο

Βλέπουμε ότι για τα χρήματα που έχουμε δώσει για τη φωτογραφική μας μηχανή το αποτέλεσμα που παίρνουμε είναι κάτι που δε μας ικανοποιεί. Ή πολύ ωραίος ουρανός με σύννεφα, ή πολύ ωραίο το έδαφος με τις σκιές του, ή κάτι ανάμεσα χωρίς να είναι όμορφος ούτε ο ουρανός αλλά ούτε και το έδαφος. Αυτό συμβαίνει λόγω του μικρού δυναμικού εύρους που μπορεί να λαμβάνει και ν’ αποτυπώνει ο οπτικός αισθητήρας της ψηφιακής μας μηχανής. Αν θέλουμε μεγαλύτερο εύρος πρεπει να μπούμε στο club αυτών που πληρώνουν χιλιάδες euros γιατην απόκτηση εξωτικών μηχανών ή θα πρέπει να αρκεστούμε σε αναλογική μηχανή. Αν θέλουμε ακόμα μεγαλύτερο εύρος τότε απλά, βλέπουμε και ζωγραφίζουμε!
Εδώ απλά να προσθέσω ότι το format jpeg έχει 8 biτ ανά χρώμα ( γιατα 3 κανάλια RGB – 8x3 = 24 bit) t, то raw 12 bit ανά χρώμα (12χ3) τα οποία με΄τα την επεξεργασία μπορούν να μετατραπούν σε 16, tiff – 16 bit, το HDR όμως έχει 32 bit (32x3)
Ας μην ξεχνάμε 2 πράγματα
1. καμμία οθόνη δεν μπορεί να αποτυπώσει ξεκάθαρα φωτογραφίες με 32 bit και γι αυτό το λόγο αρχικά το HDR φαίνεται αρκετά περίεργο, όταν όμως το συμπιέσουμε στα 16 bit με το tone mapping στο Photomatix ή απλά convert σε 16 bit στο Photoshop τότε τα πράγματα διορθώνονται.
2. προς το παρόν κατά κανόνα δουλεύουμε με χρώμμα 16 bit. Το photoshop δουλεύει με 16 bit και στις τελευταίες του εκδόσεις γίνονται προσπάθειες να δουλεύονται και αρχεία 32 bit

Ο θρύλος λέει ότι την τεχνολογία HDR την σκεφτήκανε οι άνθρωποι του Spilberg κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του Jurassic park . Εμείς ας τη χρησιμοποιήσουμε για τους δικούς μας σκοπούς. Για εμάς το HDR είναι ένας τρόπος να κάνουμε τις ψηφιακές μας μηχανές ποιο έξυπνες ώστε να παίρνουμε τα επιθυμητά κάθε φορά αποτελέσματα. Για τις ψηφιακές μηχανές δεν υπάρχει σκοτεινός θάλαμος παρά μόνο ο ψηφιακός και ανάλογα προγράμματα που μας βοηθάνε να κάνουμε τις φωτογραφίες μας καλύτερες.
Για το σκοπό μας χρησιμοποιούμε 3 ή περισσότερεςφωτογραφίες με διαφορετική έκθεση. Μία υποφωτισμένη, μία σωστά φωτισμένη και μία υπερφωτισμένη κλπ. Αυτό ονομάζεται bracketing και αρκετές ψηφιακές μηχανές έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτόματα.
Ας λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η υποφωτιμένη φωτογραφία μας δείχνει σωστά τις πληροφορίες των φωτεινών περιοχών και η υπερεκφωτισμένη μας δίνει αρκετές πληροφορίες για τις σκούρες περιοχές. Τώρα μόνο μας μένει να τις συνδιάσουμε και να πάρουμε το καλύτερο από τις 3 φωτογραφίες σε μία. Αυτό γίνεται τουλάχιστον με 2 τρόπους. Ο δύσκολος τρόπος είναι με τη βοήθεια του Pohtoshop, και ο εύκολος με τη χρήση ειδικού προγράμματος.
Η ιδέα για τη χρησιμοποίηση Photoshop είναι το εξής: bracketing από 3 έως 12 φωτογραφίες και τοπθετούνται η μία πάνω από την άλλη σαν layer. Από κάθε layer παιρνουμε τα highlights από αυτό γίνεται μάσκα για τον επόμενο layer με τη βοήθεια του εργαλείου select παίρνουμε τις ποιο φωτεινές περιοχές του μεθεπόμενου τις οποίες επικολάμε στον επόμενο και ούτω καθεξής.... καλύτερα να σταματήσω εδώ...
Πως να φωτογραφίζουμε σωστά για HDR
Η φωτογράφηση με bracketing έχει μερικές ιδιαιτερότητες τις οποίες πρέπει να γνωρίζουμε.
1. Να μην υπάρχουν κινούμενα αντικείμενα στο κάδρο μας. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαγορευτικό να φωτογραφίζουμε κινούμενους στόχους, ανθρώπους, αυτοκίνητα κλπ. Αν κι έχω δει φωτογραφίες HDR με αυτοκίνητα, τραμ, ανθρώπους και άλλα, δεν ξέρω πως το κάνουν, προφανώς τα προσθέτουν αργότερα. Για εμάς λοιπόν, απομένουν μόνο τα τοπία και οτιδήποτε άλλο στατικό. Όταν φυσαέι αέρας τα φύλλα που κινούνται δεν είναι τόσο σημαντικό πρόβλημα αλλά όταν ο αέρας είναι πολύ δυνατός και κουνιούνται και τα κλαδιά τους η φωτογραφία μας καταστρέφεται.
2. Να φωτογραφίζουμε με τρίποδο. Αν και το Photomatix έχει τη δυνατότητα για αυτόματη τακτοποίηση των 3 φωτογραφιών ας μην το υπολογίζουμε και πολύ αυτό... Κάποιοι λένε ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βοήθεια ενός raw αρχείου το οποίο το σώνουμε με τρεις διαφορετικές εκθέσεις. Το δοκίμασα και γίνεται, το αποτέλεσμα όμως δεν είναι αυτό που ήθελα.
3. όταν το αποτέλεσμα μετά την ένωση των 3 φωτογραφιών δεν είναι ποιοτικό, η συχνότερη αιτία είναι ότι οι φωτογραφίες μας είναι ανεστίαστες λόγω αέρα ή για κάποιο άλλο λόγο.
4. Προτείνεται η φωτογράφηση με το μικρότερο δυνατόν ISO για την αποφυγή χρωμματικού θορύβου
5. Αριθμός φωτογραφιών και διαφορά stop μεταξυ τους. Στη βιβλιογραφία διδονται πολλές διαφορετικές ιδέες, 3, 7 ή και περισσότερες φωτογραφίες με διαφορετικό βήμα έκθεσης ⅓, ⅔ κλπ ή πάλι 3 φωτογραφίες με -1, 0,+1 еv

Επεξεργασία των φωτογραφιών που έχουμε τραβήξει

Χρησιμοποίησα Photomatix Pro 2.2.1 και στη συνέχεια photoshop cs3. Το Photomatix χρησιμοποιεί 3 τρόπους δημιουργίας του αρχείου HDR. Ο πρώτος τρόπος είναι ο μέσος όρος, ο δέυτερος είναι με Hue and Saturation και ο τρίτος με tone mapping .
Αν δουλέψετε με τους πρώτους 2 τρόπους θα καταλάβετε ότι το αποτέλεσμα το οποίο παίρνετε με την ένωση των 3 φωτογραφιών μπορείτε να το πάρετε και από μία φωτογραφία στο photoshop αν δουλέψετε με λίγους layers και διορθώσετε λιγάκι τα χρώμματα. Μετά από αυτό, περάστε στο αληθινό αποτέλεσμα HDR το οποίο είναι πραγματικά κάτι το διαφορετικό!

Η σειρά είναι η εξής:

1. Ανοίγετε τις 3 φωτογραφίες με τις οποίες θα δουλέψετε – ok- browse – load images- open ή κατευθείαν generate HDR file.
2. Ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο πρέπει να ενεργοποιήσουμε την επιλογή align LDR images before generating HDR image. Το πρόγραμμα θα προσπαθήσει να εξισώσει όσο είναι δυνατόν τις τρεις φωτογραφίες τη μία πάνω στην άλλη. Η συμβουλή μου είναι να μην υπόλογίζετε και πάρα πολύ σε αυτή την επιλογή.
3. το αποτέλεσμα είναι ένα αρχείο 32 bit το οποίο φαίνεται αρκετά περίεργο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές επιλογές, Luminosity, Strenght, Color Saturation, White Clip, Black Clip, Smoothing και Microcontrast. Όσοι γνωρίζουν να διαβάζουν ιστογράμματα ας χρησιμοποιήσουν αυτές τις επιλογές ώστε να πάρουν μεγαλύτερο εύρος λεπτομερειών στη φωτογραφία. Όσοι δεν καταλαβαίνουν ας κάνουν δοκιμές μέχρι να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κατα τη γνώμη μου ο σκοπός είναι να μειωθεί όσο είναι δυνατόν το σουρεαλιστικό αποτέλεσμα της μετατροπής HDR να εξισοροπήσει τον ουρανό, ο οποίος κατά κανόνα φαίνεται σα να έχει περάσει τυφώνας αλλά δεν έχει αφήσει καταστροφές στο πέρασμά του. Στο τέλος αποθηκεύουμε το αρχείο σε JPEG, μπορούμε και σε Tiff αλλά δεν υπάρχει λόγος κατά τη γνώμη μου. Πρέπει να προσθέσω ότι στο photoshop CS2 , CS3 υπάρχει εργαλείο για HDRI το οποίο δουλεύει το ίδιο καλά.
Εδώ μπορείτε να σταματήσετε. Όσοι είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αλλά ζητούν και κάτι παραπάνω ας συνεχίσουν δουλεύοντας το αρχείο στο photoshop διοσθώνοντας contrast, sharpness κλπ. Ακόμα μπορούν να προσθέσουν σαν layer κάποια από τις αυθεντικές φωτογραφίες και να το πάνε ακόμα παραπέρα.

Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο πιο απλός τρόπος για τη δημιουργία HDR αρχείου, σίγουρα δεν είναι απλό χρειάζεται πολύ προσπάθεια και επιμονή. Νομίζω όμως ότι το αποτέλεσμα μας ανταμοίβει. Ελπίζω να βοήθησα όσους θα ήθελαν να ξεκινήσουν ν’ ασχολούνται με κάτι τέτοιο. Αν κάπου έχω κάνει λάθος παρακαλώ να με διορθώσετε ( δεν έχω σπουδάσει φωτογραφία ούτε είμαι επαγγελματίας).

Οι πηγές μου ήταν:
http://www.fcenter.ru/online.shtml?articles/hardware/videos/8515 - στη Ρωσσικη γλώσσα
http://www.4coolpics.com/publications.php?php_sess=1940bec0eb6aebc3... στη Βουλγαρική
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/high-dynamic-range.htm - σταΑγγλικά
http://en.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_imaging
http://interestingby.isaias.com.mx/pm.php?id=84745314@N00 πολύ καλή συλλογή HDR φωτογραφιών
http://arstechnica.com/articles/culture/lostcoast.ars/2 -
http://www.luminous-landscape.com/tutorials/hdr.shtml

Προβολές: 841

Απαντήσεις σε αυτή τη συζήτηση

Όλα για το HDR σε μια σελίδα, Γιώργο σε ευχαριστούμε πολύ. Μεστό και συμπαγές κείμενο που αποκαλύπτει την τεχνική hdr νομίζω όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας φωτογράφος για να αρχίσει να πειραματίζεται, βουρ.... λοιπόν
Πολύ ωραίο το άρθρο σου φίλε!Μπράβο!
Ειδικά για κάποιον ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ είναι πολύ βοηθητικό!!!!
Το hdr είναι πολύ ωραίο και εντυπωσιακό ειδικά με φωτογραφίες που έχουν σύννεφα.

Στο photomatix μπορεί κάποιος να κάνει το εξής για ποιο αληθινό αποτέλεσμα:
Αφού έχουν γίνει οι 3 φωτο με τις διαφορετικές εκθεσεις 1 φωτο,κάνουμε 5 tone mappings στη συνέχεια και σωζουμε το καθένα απο αυτα(jpg).
Στο 1ο κρατάμε τον κορεσμό στο 50-- και το strength στο 100 και δίνουμε high smooth "πειράζοντας τα highlights".
Στο 2ο κρατάμε τον κορεσμό στο 0 και το strength στο 100 και δίνουμε medium smooth "πειράζοντας τα highlights".
Στο 3ο κρατάμε τον κορεσμό στο 50-- και το strength στο 100 και δίνουμε medium smooth "πειράζοντας τα midtones".
Στο 4ο κρατάμε τον κορεσμό στο 50-- και το strength στο 70 και δίνουμε high smooth "πειράζοντας τα shadows".
Στο 5ο κρατάμε τον κορεσμό στο 50-- και το strength στο 70 και δίνουμε low smooth "πειράζοντας τα shadows".

Τα εισάγουμε όλα στο ps και κάνουμε πρόσμιξη των layer και έχει βγει το hdr.
Σε όσες το έχω δοκιμάσει έχει βγει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από ότι με ένα μόνο tone mapping!!!
(Δεν είναι και τόσο περιγραφικό αλλά δεν είναι δύσκολο...
...αρκεί να εφαρμοστούν αυτές οι 3 παράμετροι σε κάθε tone mapping.)


Μερικοί που το'χουν δουλέψει το θέμα:
http://zardo.deviantart.com
http://damien-c.deviantart.com/
http://haq.deviantart.com

Εναλλακτική και από μένα...
....γενική(δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες) για σένα και για όποιον θέλει να δοκιμάσει!

1.Αυτή η φωτό-->http://photoleke.ning.com/photo/misty-playground?context=user που είναι hdr-iσμενη έγινε ως εξής hdr.
τρόπος:
Έχοντας 1 raw αρχείο....και γνωρίζοντας κάποια βασικά πράγματα...
----διπλασιάζουμε το layer της φωτογραφίας.
----εφαρμόζουμε σε αυτό υψιπερατό φίλτρο για ανάδειξη των ακμών,αύξηση της αντίθεσης,και γενικά για να τονιστούν τις υψηλές συχνότητες(ps-->filter/high pass) και κάνουμε πρόσμιξη(αλλαγή blending mode) με το κάτω layer.
----"πειραματιζόμαστε" με τις υπερ κ υπο-φωτισμένες περιόχες τις εικόνας(ps-->image/shadows/highlights) στο κάτω layer.
----εφαρμόζουμε στο πάνω layer gaussian φίλτρο για να ελαττώσουμε τις πολύ υψηλες συχνότητες που προκαλούν θόρυβο με χρήση μάσκας(ps-->filters/blur/gaussian blur) ή με διπλασιασμό του layer και πρόσμιξη με το πρωτότυπο layer(gaussian blur + αλλαγή blending mode).....στη 2η περίπτωση αλλάζει και φωτεινότητα ανάλογα με το blending mode.
---Τέλος "φτιάχνουμε" τα χρώματα(υπάρχουν πολλοί τρόποι...ο καθένας έχει τον δικό του)...tip..κρατήστε τoν κορεσμό σε επίπεδα κατω από το μισό στο ένα layer(κάτω).

RSS

Πληροφορίες

Τελευταίες καταχωρήσεις

χ τ 754

από Μίλτος Παυλής

χ τ 753

από Μίλτος Παυλής

χ τ 752

από Μίλτος Παυλής

χ τ 751

από Μίλτος Παυλής

χ τ 750

από Μίλτος Παυλής

Ψηφίστε τη φωτογραφία του μήνα με θέμα "Ανθρώπων Έργα"

© 2022   Created by Φωτογραφική Λέσχη Κέρκυρας.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης