To OSx86 (σύνθεση OS XΟperating System 10 / και x86 – κωδική ονομασία της αρχιτεκτονικής των intel επεξεργαστών), είναι το όνομα ενός project συνεργασίας διάφορων προγραμματιστών ανά τον κόσμο, που σκοπό έχει κάνει το MACOS X να λειτουργεί σε υπολογιστές που δε είναι Apple και βασίζονται σε x86 και x86-64 αρχιτεκτονικής συμβατούς επεξεργαστές.


Η προσπάθεια ξεκίνησε μετά το Παγκόσμιο συνέδριο Apple developer τον Ιούνιο του 2005, που ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία αποφάσισε να μεταβεί από τους Power PC επεξεργαστές στους Intel και στην ίδια αρχιτεκτονική που είχαν τα PC με Linux ή Windows.


Το παραγόμενο λογισμικό υποστήριξης που προέρχεται από το OSx86 project είναι ελεύθερο (Open Source) και διατίθεται στο διαδίκτυο. Μερικές φορές μάλιστα δεν διέπεται από κανέναν περιορισμό και έχει γραφτεί από ανώνυμους προγραμματιστές.

Ο επίσημος διαδικτυακός χώρος της κοινότητας του project βρίσκεται στο www.osx86project.org και αποτελείται από 2 ενότητες:

  1. To Osx86 project, που περιέχει την Γνωσιακή Βάση δεδομένων (Knowledge Base), με άρθρα που περιγράφουν την διαδικασία εγκατάστασης σε ένα Pc. Επίσης περιέχονται οδηγοί εγκατάστασης αλλά και οι μεγαλύτερες λίστες συμβατότητας hardware με το MACOS X. Οι πληροφορίες είναι διαρθρωμένες με την μορφή Wiki.
  2. To Forum InsanelyMac που γίνετε η επικοινωνία μεταξύ των χρηστών. Νέα, υποστήριξη και γενικότερα όλα τα θέματα που αφορούν τους ιδιοκτήτες – κατασκευαστές Hackintosh.

Οι υπολογιστές που “τρέχουν” MACOS X και δεν είναι Apple συνήθως ονομάζονται Hackintosh. Δηλαδή Macintosh που έχουν υποστεί Hacking.Πρώτα όμως πρέπει να διαβάσετε κάποια σημαντικά νομικά και ηθικά θέματα:


Η Apple, όπως αναγράφει στην επισυναπτόμενη με το λογισμικό άδεια χρήσης, δεν  επιτρέπει την εγκατάσταση και λειτουργία του λειτουργικού MACOS X, σε υπολογιστές που δεν είναι κατασκευασμένοι από αυτήν. Απαγορεύει μάλιστα σε οποιοδήποτε άτομο να μεταφέρει την τεχνογνωσία αυτή σε άλλα άτομα, που σκοπό έχουν να το πράξουν!

Για αυτόν τον λόγο η Apple, έχει αναπτύξει Τεχνολογικά Μέτρα Ασφάλειας TMA (Technological Protection Measures), που αποτρέπουν την εγκατάσταση και λειτουργία του MACOS X σε υπολογιστές που δεν είναι κατασκευασμένοι από την ίδια.

Να σημειωθεί ότι τα ΤΜΑ επιδρούν μόνο σε επίπεδο software αφού το hardware των Intel Apple είναι ίδιο (ή τέλος πάντων ελάχιστα διαφορετικό) με αυτό των αντίστοιχων Intel PC.


Το ΤΜΑ επιδρά μόνο:

  1. κατά την φάση της εκκίνησης (Boot loading) και
  2. αναγνώρισης του υλικού και των περιφερειακών (CPU, VGA κλπ) από τον πυρήνα (kernel) του MACOS X.

Αυτό σημαίνει ότι εάν φτιάξουμε ένα Intel PC που αποτελείται από το ίδιο hardware με έναν Intel Mac και επιχειρήσουμε να εγκαταστήσουμε σε αυτό το MACOS X, θα παρατηρήσουμε ότι δεν μπορούμε καν να εκκινήσουμε από το αυθεντικό DVD εγκατάστασης. Εάν μπορούσε να παρακαμφθεί αυτό το κλείδωμα τότε το λειτουργικό θα
εκκινούσε και θα ανησυχούσαμε μόνον για την συμβατότητα του υλικού.  Και σήμερα είναι εύκολο να συναρμολογηθεί ένα Pc με συμβατό Apple hardware …


Τον Απρίλιο του 2008 η Αμερικάνικη εταιρεία κατασκευής Η/Υ Psystar Corporation που εδρεύει στο Μαϊάμι της Φλόριδα ανακοινώνει την διάθεση Η/Υ με προ εγκατεστημένο MACOS X με το διακριτικό όνομα Open Computers.


Τις 3 Ιουλίου 2008 η Apple κατηγορεί την Psystar, ότι με την ενέργεια αυτή, παραβιάζει την άδεια χρήσης του λογισμικού της και η υπόθεση μεταφέρεται στα αμερικάνικα δικαστήρια.


Η Psystar κατηγορεί την Apple για μονοπωλιακές τακτικές, αθέμιτο ανταγωνισμό και κακή χρήση των πνευματικών της δικαιωμάτων. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από στέλεχος της εταιρείας:
“Φανταστείτε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο Honda και η εταιρεία να σας
επιτρέπει να το οδηγείτε μόνο σε όποιον δρόμο θέλει αυτή.

Η Apple απάντησε ότι δεν απαγορεύει σε κανέναν αγοραστή να αναπτύξει μόνος του λογισμικό και δικά του λειτουργικά συστήματα. Ούτε έχει σκοπό να παραβιάσει την δημόσια πολιτική κάτω από την ομπρέλα του νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα και κατηγόρησε την Psystar ότι παραβίασε τα τεχνολογικά μέτρα (ΤΜΑ) προστασίας, του λειτουργικού της σύστηματος, παραβιάζοντας και αλλοιώνοντας κώδικα που περιέχεται στο λογισμικό εγκατάστασης, όπως τον πυρήνα και τις προεκτάσεις αυτού (kernel and extensions – kexts, boot loader), με σκοπό να ενσωματώσει το Leopard στο υλικό που πωλούσε η ίδια. Αυτό προφανώς παραβιάζει τον Αμερικάνικο νόμο περί ψηφιακών πνευματικών δικαιωμάτων Millennium Copyright Act "href="http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Millennium_Copyright_Act"">Digital
Millennium Copyright Act (DMCA)
. Και όντως έτσι έγινε.


Προκειμένου να φορτώσει-λειτουργήσει το MACOS Χ σε ένα pc έπρεπε να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στον πυρήνα (kernel) και σε διάφορες επεκτάσεις του, τα λεγόμενα kexts (Kernel Extensions).
To installation DVD  (ή το image του) πριν ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης έπρεπε πρώτα να πατσαριστεί (να υποστεί patching) δηλαδή να αλλοιωθούν κάποια πρωτότυπα copyrighted αρχεία με σκοπό να προσαρμοστούν στο hardware των συμβατών Pcs και να επιτρέψουν την εκκίνηση του λειτουργικού αλλά και την λειτουργία των βασικών του εξαρτημάτων (CPU, RAM, Motherboard, VGA, ήχος, δίκτυο).


Στις 14 Νοεμβρίου 2009 τα Αμερικάνικα δικαστήρια λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω, αποφάσισαν ότι τα πνευματικά δικαιώματα της Apple παραβιάστηκαν  όταν η εταιρεία Psystar εγκατέστησε το MACOS X σε υπολογιστές που δεν είναι Mac και τους έθεσε προς πώληση σε τρίτους.


Παράνομο - τουλάχιστον για την Αμερικάνικη δικαιοσύνη – είναι να αλλοιώσεις τον προστατευμένο από τα πνευματικά δικαιώματα κώδικα της Apple, που περιέχεται στα DVD του λειτουργικού ή στις αναβαθμίσεις του από το διαδίκτυο. Εάν μπορούσαμε όμως να εγκαταστήσουμε το MACOS X σε οποιοδήποτε συμβατό PC, χωρίς να αλλοιώσουμε τον κώδικα (αρχεία) που έχει δικαιώματα η Apple, τότε δεν θα παραβιάζαμε κανένα νόμο πνευματικών δικαιωμάτων.


Εάν οποιοσδήποτε ιδιώτης αγοράσει με νόμιμο τρόπο (AppleStore, amazon κλπ, retail από κατάστημα λιανικής…) το MACOS X (σε οποιαδήποτε έκδοση ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, 1 Άδεια – Family Pack κλπ) και χωρίς να αλλοιώσει ή μεταβάλει με
οποιονδήποτε τρόπο τον κώδικα που περιέχεται στο μέσο που αγόρασε τότε μπορεί νόμιμα να το εγκαταστήσει και σε υπολογιστή που δεν είναι MAC … τους λεγόμενους Hackintosh !!!! Βασική προϋπόθεση νομιμότητας είναι το αυθεντικό λογισμικό να αγορασθεί νόμιμα και να μην αλλοιωθεί με άλλο λογισμικό αποκρυπτογράφισης κανένα
από τα αρχεία εγκατάστασης που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα.

Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον δημιουργηθεί ένα λογισμικό υπόβαθρο, το οποίο θα εξαφανίζει τις ελάχιστες ασυμβατότητες του υλικού και θα μπορεί να  εκκινεί το αυθεντικό πρόγραμμα εγκατάστασης. Μετά την εγκατάσταση μπορεί κάποια υποσυστήματα να μην λειτουργούν κανονικά όμως δεν είναι παράνομο να φτιάξουμε εμείς τους πρόσθετους οδηγούς που θα το επιτρέψουν. Είναι σαν να έχουμε έναν αυθεντικό Mac και να εγκαταστήσουμε μία ΤV κάρτα που δεν υποστηρίζεται από την Apple. Δεν είναι παράνομο να αναπτύξουμε extensions που θα την κάνουν να λειτουργήσει. Απαραίτητη προϋπόθεση επίσης είναι το hardware του Hackintosh να είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατό με αυτό των Mac, ώστε να μην χρειάζεται η μετατροπή του αυθεντικού πυρήνα (vanilla kernel) και όσων προεκτάσεων (kexts) είναι
απαραίτητα για την βασική λειτουργία του συστήματος.


Αυτός είναι και ο στόχος της κοινότητας OSx86. Είμαστε πολύ κοντά, όμως ώσπου να το πετύχουμε πρέπει να κάνουμε ένα ταξίδι.


Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι συνταξιδιώτες! :)

Προβολές: 30

Πληροφορίες

Τελευταίες καταχωρήσεις

χ τ 754

από Μίλτος Παυλής

χ τ 753

από Μίλτος Παυλής

χ τ 752

από Μίλτος Παυλής

χ τ 751

από Μίλτος Παυλής

χ τ 750

από Μίλτος Παυλής

Ψηφίστε τη φωτογραφία του μήνα με θέμα "Ανθρώπων Έργα"

© 2022   Created by Φωτογραφική Λέσχη Κέρκυρας.   Με την υποστήριξη του

Διακριτικά  |  Αναφορά προβλήματος  |  Όροι χρήσης